Twee Franse onderzoeksjournalisten, Pierre Plottu en Maxime Macé, worden door de populaire extreemrechtse influencer Papacito bedreigd. In een video op zijn YouTube-kanaal legde Papacito uit hoe hij “uiteraard met apparatuur” voor een “discussie” naar het huis van de journalisten zou gaan. De extreemrechtse influencer is niet aan zijn proefstuk toe: in juni 2021 publiceerde hij een tutorial over hoe je “een linkse moet neerschieten” en projecteerde hij een aanval met een ramauto op een demonstratie.  

Ook verschillende Franse vrouwelijke journalisten waren het slachtoffer van dreigementen. Zo viel een bende neonazi’s een tijd geleden Julie Henegouwen lastig. Andere journalisten, zoals Daphné Deschamps of Lucie Delaporte, werden expliciet met verkrachting bedreigd. De Franse gerechtelijke instanties behandelen momenteel verschillende klachten.

Begin dit jaar veroordeelde het Amerikaanse gerecht de voormalige leider van de neonazistische organisatie Atomwaffen Division tot 7 jaar cel wegens dreigementen aan het adres van journalisten.

Bron: Radio France, Libération

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.