Marcel De Graaff, de enige Europarlementariër van de Nederlandse partij Forum voor Democratie, verlaat de extreemrechtse fractie Identiteit & Democratie omdat die volgens hem “anti-Russisch” is.

Naar eigen zeggen wil De Graaff “het conflict tussen Rusland en Oekraïne de-escaleren door alle sancties tegen Rusland te beëindigen en de wapenleveringen en financiële steun aan Oekraïne stop te zetten.” Hij beschuldigt Identiteit & Democratie van een “extreem oorlogszuchtig standpunt”. De Europese fractie schorste De Graaff vorige week voor drie maanden vanwege zijn russofiele houding.

Naast Forum voor Democratie maken ook Van Grieken’s Vlaams Belang, Marine Le Pen’s Rassemblement National en Matteo Salvini’s Lega deel van de fractie uit. Ze stonden de afgelopen jaren allemaal op goede voet met het Kremlin en agressor Vladimir Poetin.

De 60-jarige De Graaff is al tien jaar Europees parlementslid. Hij behoorde oorspronkelijk tot de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders, maar stapte eerder dit jaar over naar Forum voor Democratie vanwege de pro-coronavirusinentingshouding van de PVV.

De voorbije weken ontpopte ook FvD-voorzitter Thierry Baudet zich tot een grote “fan van Vladimir Poetin”. Baudet beschouwt hem als een soort van “last standing man” die de zogenaamde complotten van de geglobaliseerde elite moet doorprikken en counteren.

Bron: Politico

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.