extreemrechts

Drie Amerikaanse extreemrechtse activisten zijn woensdag veroordeeld voor “binnenlands terrorisme”. Ze planden een complot om gouverneur Gretchen Whitmer te ontvoeren en vermoorden. En daarbij ook een Amerikaanse burgeroorlog ontketenen, bij extremisten bekend als de “boogaloo”.

Joseph Morrison, Paul Bellar en Pete Musico – afkomstig uit Michigan en beschreven als leden van de extreemrechtse Wolverine Watchmen-militie – riskeren tot 20 jaar gevangenisstraf en een boete van 20.000 dollar. De uitspraak staat gepland voor 15 december 2022.

“Vandaag zijn drie beklaagden veroordeeld wegens materiële steun voor terrorisme, lidmaatschap van bendes en wapenbezit bij het plegen van een misdaad ter ondersteuning van een samenzwering om mij te ontvoeren en te vermoorden”, postte Gretchen Whitmer zelf op Twitter.

Het complot om de gouverneur te ontvoeren veroorzaakte nationale verontwaardiging toen het slechts enkele weken voor de presidentsverkiezingen van 2020 werd onthuld.

De arrestatie van deze activisten in 2020 illustreerde de groeiende dreiging van radicaal-rechtse milities, wat vervolgens werd bevestigd tijdens de aanval op het Capitool in Washington op 6 januari 2021. Daaraan namen leden van groepen zoals de Oath Keepers en de Proud Boys deel.

Bron: La Presse

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.