extreemrechts

Enkele dagen nadat het kabinet van de extreemrechtse Giorgia Meloni aantrad, arresteerde de Italiaanse politie op donderdag 27 oktober een van terrorisme verdachte witte supremacist uit de zuidelijke regio Apulië (Puglia).

De 23-jarige man verklaarde naar verluidt bereid te zijn tot een “extreem offer om het blanke ras te verdedigen” en daarvoor gewelddaden te plegen. Het onderzoek naar de verdachte startte in 2021. Politie- en veiligheidsdiensten hielden witte supremacisten in de gaten die actief waren op een Telegram-kanaal dat ze “Sieg Heil” hadden gedoopt. De verdachte postte er antisemitische en vrouwonvriendelijke boodschappen en ook neonazimateriaal. Dat deed Schild en Vrienden ook, zal u niet ten onrechte zeggen.

The Base

De man in kwestie zou lid zijn van de Amerikaanse organisatie The Base. Zoals Het Observatorium al eerder schreef is dat een in de VS opgerichte organisatie van witte supremacisten die met gewelddaden een burgeroorlog willen uitlokken (het zogenaamde accelerationisme). Eerder werden in Nederland twee jonge neonazi’s, Steven V. en Fabio I., berecht omdat ze onder meer een aanslag op premier Mark Rutte beraamden. De Italiaanse man opereerde als een ‘lone wolf’, vertaalde de propaganda van The Base naar het Italiaansen en bij een huiszoeking vond de politie wapens. In Nieuw-Zeeland is The Base aan de lijst met terreurorganisaties toegevoegd.

Liliana Segre

In de hierboven vermelde Telegram-groep uitte hij ook doodsbedreigingen ten aanzien van Liliana Segre. Die kwam onlangs internationaal in het nieuws omdat ze als senator door de Italiaanse president Sergio Mattarella was aangeduid om de eerste parlementszitting na de verkiezingsoverwinning van Meloni te openen. Dat de keuze op haar viel, was symbolisch enorm sterk: Segre overleefde de Holocaust. In 2018 had de president haar benoemd tot “senator voor het leven” vanwege haar verdiensten. In de jaren negentig ging Segre, die jarenlang gezwegen had, spreekbeurten houden in scholen en werkte ze mee aan documentaires, zoals bij ons ook Regine Beer dat deed.

Omvolking

Na de arrestatie van de neonazi maakte de politie bekend dat het op de wapens van de verdachte de namen had aangetroffen van veroordeelde witte supremacisten als Luca Traini, Breivik en Tarrant. Ook verwijzingen naar Payton Gendron, de man die in Buffalo tien mensen vermoordde, werden aangetroffen.

Al deze lui waren fervente aanhangers van de samenzweringstheorie van de “omvolking”. Van woorden gingen ze over naar daden “om het blanke ras te verdedigen”. Heden ten dage hebben we in deze contreien een politieke partij die dezelfde samenzweringstheorie promoot. Eén van haar meest bekende leiders schreef er zelfs een boek je over waarmee hij tal van plaatsen aandoet.

Wat voorlopig opvalt is dat veel goedmenende mensen zich vooral profileren om deze niet onbesproken provocateur het recht op spreken te gunnen. Veel schaarser zijn de stemmen die het gevaar benadrukken van de verspreiding van dit soort complottheorieën, het toelaten van deze theorieën in de mainstream… tot iemand ook hier, net als de gearresteerde Italiaanse neonazi, de gewelddaad bij het gewelddadige woord zal voegen.

Bron: Italiaans persagentschap ANSA

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.