Op 9 september 2021 maakte het Observatorium bekend dat het cordon sanitaire in Diepenbeek dreigde te sneuvelen door de aanstelling van VB-medeweker Lode Vereeck als schepen. Het heeft er een tijd om gespannen, maar uiteindelijk blijft het cordon sanitaire er toch overeind. Onder grote druk verzaakt Lode Vereeck er aan het schepenambt, al blijft hij wel in de gemeenteraad actief. Als alles goed verloopt zullen de Diepenbeekse gemeenteraadsleden dit op 20 december goedkeuren.

“Onafhankelijk expert”

Volgens Lode Vereeck wil men hem “zonder reden uitsluiten.” Hij zou het cordon sanitaire niet schenden waardoor hij in januari 2022 wel als schepen kan starten. Niet toevallig stelt Vereeck zich bij de VRT als “onafhankelijk expert” voor. Op de website van het Europees Parlement staat nochtans duidelijk te lezen dat hij een geaccrediteerde medewerker van Vlaams Belanger Filip De Man is. In de EU-terminologie zijn onafhankelijke experten “dienstverleners”.

Zijn arbeidscontract bij het EU-parlementslid is trouwens niet de enige link met het Vlaams Belang. Eerder werd Lode Vereeck door de extreemrechtse partij al tevergeefs voorgedragen als bestuurslid van de Universiteit Hasselt. Dat was voor de statutaire commissie van de Open VLD trouwens de directe aanleiding om hem uit de liberale partij te zetten wegens … een inbreuk op het cordon sanitaire.  

In 2019 werd Lode Vereeck als professor aan de Universiteit Hasselt ontslagen na een klacht wegens grensoverschrijdend gedrag door 4 studentes. Aanvankelijk ontkende Vereeck de aantijgingen met grote stelligheid, maar nadien verontschuldigde hij zich uitvoerig bij de betreffende studentes. Er loopt hierover nog een procedure bij de Raad van State.

In goed gezelschap bij de “vuilste onder de Vlaams Blokkers”

Lode Vereeck moet alvast niet vrezen dat hij door het mislopen van het schepenambt een boterham minder zal eten. Als EU-medewerker van VB’er Filip De Man verdient hij méér dan goed zijn brood. Filip De Man behoort tot de aanhangers van de harde lijn bij het Vlaams Belang, in het bijzonder op vlak van migratie en “law and order”. Hij is onder meer een voorstander van de invoering van de doodstraf. Volgens Apache draagt De Man de geuzennaam “de vuilste onder de Vlaams Blokkers”. Onze collega’s van de Nederlandse onderzoeksgroep Kafka spotten hem een tijd geleden op een betoging van het extreemrechts Pegida in Breda.

In ons artikel van 12 november 2021 wezen we op de hypocriete houding van extreemrechts op vlak van “law and order”. Voor mensen in armoede en van kleur kunnen de gevangenisstraffen niet hoog genoeg zijn. Als ze zelf de wet overtreden, zijn ze heel wat milder. Filip De Man bevestigt die stelling met verve. Op verzoek van het Brusselse hof van beroep heeft het Europees Parlement in april 2021 de onschendbaarheid van Filip De Man opgeheven. Hij is gedagvaard omdat hij in 2019 stomdronken met zijn eigen auto een ander voertuig, een paaltje én een omheining aanreed. Volgens de politie lagen de brokstukken na het ongeval over de weg verspreid en was er een sleepspoor zichtbaar vanaf de aanrijding tot bij zijn woning. De krant De Morgen stelt dat De Man nauwelijks nog op zijn benen kon staan.

Bron afbeelding: Senaat

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.