Bij zijn eerste internationale bezoek na zijn verkiezingsoverwinning deed de extreemrechtse Hongaarse premier Viktor Orban Italië aan. Daarmee doorbrak de Hongaarse premier een traditie die al sinds 2010 bestond om als eerste land Polen te bezoeken. Sedert de Russische invasie in Oekraïne is de spanning tussen Hongarije en Polen aanzienlijk gestegen. In Italië werd Orban door de paus in een privé-audiëntie ontvangen, daarna sprak hij met Lega-leider Matteo Salvini.

Salvini benadrukte zijn “volledige overeenstemming” met Orban over kwesties als “de strijd tegen illegale immigratie, de noodzaak om de belastingdruk voor gezinnen en bedrijven te verlagen”, maar ook de noodzaak om te werken “aan een Europees centrumrechts om de waarden en wortels van het Westen te verdedigen”. Het is de eerste keer dat Salvini verwijst naar een nieuwe EU “centrumrechts”.

In juli 2021 ondertekenden extreemrechtse partijen uit 16 EU-landen, waaronder Rassemblement National (Frankrijk), PiS (Polen), Fidesz (Hongarije) en Italiaanse Lega (Italië) de intentie om de krachten te bundelen in het Europees Parlement. Tijdens de zogenaamde “Warsaw Summit” van december 2021 mislukte dit opzet faliekant door onderling gekibbel.

Eind januari 2022 werd in Madrid – op uitnodiging van het extreemrechtse VOX – tevergeefs een tweede poging ondernemen. Om die nieuwe flop te verdoezelen maakten negen extreemrechtse en nationalistische Europese leiders een zogenaamde “routekaart” voor een patriottisch Europa op.

Nu wagen Orban en Salvini dus een derde poging. Beide heren hopen wellicht een opportunistisch graantje mee te pikken van de grote nederlagen die de traditionele centrumrechtse familie (EVP) heeft geleden. Valérie Pécresse van Les Républicains (LR) werd in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen ronduit vernederd, en haalde zelfs de kiesdrempel van 5% niet. En gisteren kreeg ook de rechts-populistische partij SDS van de zetelende premier Jansa tijdens de Sloveense verkiezingen een mokerslag. De partij strandde op 24% van de stemmen, terwijl de links-ecologische Vrijheidspartij met 34,5% van de stemmen ging lopen. Jansa is een bekende bondgenoot van de nationalistische Hongaarse premier Orbán.

Bron: Euractiv

Afbeelding: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.