witte suprematie

Op 11 juni plannen Vlaamse en Waalse rechtsextremisten een gezamenlijk herdenking van de overleden militair Jürgen Conings. De samenwerking lijkt – zeker voor extremistische Vlaams-nationalisten – opvallend, maar kadert binnen een neonazistische strategie van witte suprematie. De voorbereiding voor de herdenking gebeurt via een gesloten Telegram-groep. De voormalige Vlaams Belanger Rob Verreycken startte de groep op. Naast Verreycken spelen ook de terrorist Tomas Boutens en de Waalse Nation-voorzitter Hervé Van Laethem een sleutelrol. Onder het mom “iedereen is vrij” is de lokale burgemeester Sofie Vandeweerd (Open Vld) van plan de herdenking toe te laten.

Gesloten Telegram-groep

De gesloten Telegram-groep werd al een hele tijd geleden door Rob Verreycken opgericht. De krant De Morgen berichtte vorig jaar al over het bestaan ervan. Het Observatorium wist screenshots te bemachtigen die inzicht geven in de werking van de Telegram-groep die niet minder dan 95 leden telt. Hieronder een aantal screenshots:

Screenshot van de gesloten Telegram-groep
Aankondiging van de herdenking van Jürgen Conings komende 11 juni.
Ex-Vlaams Belanger Rob Verreycken richtte de groep op onder zijn pseudoniem R De Groote.
Ook de Hervé Van Laethem, leider van de Waalse extreemrechtse partij Nation, maakt deel uit van de groep.
Dit is hoogst waarschijnlijk het pesudoniem van Edouard Hermy, de ondervoorzitter van het extreemrechtse Nation.
Ook de veroordeelde terrorist Tomas Boutens kondigde via zijn neofascistische groep Project Thule de herdenking op 11 juni aan.

Witte suprematie

Het zou kunnen verwonderen dat neonazistische Vlaams-nationalisten zich verbroederen met Waalse rechtsextremisten. Vanuit het gedachtegoed van de witte suprematie is dit evenwel niet onlogisch. Deze mensen zijn dermate doordrongen van vreemdelingenhaat, antisemitisme, islamofobie en omvolkingstheorieën dat ze hiervoor alle andere tegenstelling tactisch opzij zetten. De overleden extreemrechtse militair Jürgen Conings is voor hen een martelaar die hen verenigd. Volgens HLN zou ook Carrera Neefs, die eerder bij het Vlaams Belang actief was en op de IJzerwake rondliep met een vlag van het nazistische Deutsche Rotes Kreuz, deel uitmaken van het netwerk.

Iets gelijkaardige zagen we toen Amerikaanse witte supremacisten, QAnon-aanhangers en anderen rechtsextremisten vorig jaar plots de fundamentalisten van de Afghaanse Taliban prezen voor de Amerikaanse nederlaag en de omverwerping van de liberale democratie.  

Dat Vlaamse en Waalse rechtsextremisten momenteel gezamenlijke activiteiten organiseren is bijzonder alarmerend.

Moordplannen op Marc Van Ranst

Een onwaarschijnlijke reeks militaire en politieke blunders zorgde er vorig jaar voor dat de extreemrechtse militair Jürgen Conings een moordaanslag op Marc Van Ranst kon opzetten. Tegen de interne procedures in kreeg hij toestemming om zware oorlogswapens – onder andere 4 M72-raketwerpers en automatische geweren – te bestellen én uit de kazerne van Leopoldsburg te ontvreemden. Nadat Conings zijn dreigementen aan het adres van Marc Van Ranst had geuit, werd de viroloog samen met zijn gezin in allerijl in een geheim safehouse ondergebracht. Gelukkig slaagde Conings er niet in om dodelijke slachtoffers te maken, maar als samenleving kropen we toen wel degelijk door het oog van de naald.

Bedevaartsoord voor extreemrechts

Vorig jaar vond er ook al een herdenking voor Jürgen Conings plaats en ondertussen groeide het Dilserbos tot een bedevaartsoord voor extreemrechts uit. Net zoals vorig jaar ziet het er nu naar uit dat de lokale overheid de herdenking van Jürgen Conings zal laten begaan. “Zolang de rust niet wordt verstoord, is iedereen vrij”, stelt de burgemeester Sofie Vandeweerd (Open Vld) in Het Laatste Nieuws. “Vorig jaar werd er een verbod op de herdenking gegeven, omdat het anoniem was. Nadien kwam een officiële aanvraag en hebben we wel goedkeuring gegeven.”

Bron afbeelding: Nation

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.