U las het wellicht al in onze media: acht vrouwen dienden een klacht in tegen de extreemrechtse politicus Eric Zemmour voor feiten gepleegd tussen 1999 en 2009. Ditmaal kwam Zemmour dus in opspraak wegens aantijgingen van aanranding. Zijn seksisme is alleszins niet nieuw en iedereen – ook zijn Vlaamse fans – hadden het kunnen weten.

De Franse extreemrechtse presidentskandidaat Eric Zemmour is een regelmatig weerkerend onderwerp geworden in de kolommen van Het Observatorium. In voorbije stukken hebben we al tal van onwelriekende aspecten van deze man belicht. We hadden het onder meer over zijn racistische uitspraken, zijn haatzaaierij waarvoor hij gerechtelijk veroordeeld werd. Over mediatycoons en andere miljardairs die hem “groot” maakten en financierden ondanks zijn demagogie als zou hij tegen de elite strijden. Over de gewelddaden rond zijn beweging en op zijn evenementen. Over racistische schietoefeningen door zijn aanhangers. Over fraude bij zijn directe medewerkers. Over zijn veroordeling wegens inbreuken op het auteursrecht. Daar komen nu nog beschuldigingen bij voor aanranding.

Het nieuws werd door de vrouwen zelf uitgebracht in een video die door de Franse nieuwssite Mediapart gepubliceerd werd. Uit deze getuigenissen weerhielden onze media bijna allemaal een uitspraak van Zemmour, eenmaal geconfronteerd met zijn onwenselijk gedrag ten aanzien van Claire die toen stage liep bij het dagblad Le Figaro. Claire lichtte haar stageverantwoordelijke Pascale Sauvage in, die in de video bevestigt dat ze er Zemmour op aansprak. Zemmour zou haar geantwoord hebben: “Als we al niet meer mogen flirten met de stagiaires… Die zijn er voor pijpbeurten en koffie”.

“Le premier sexe”

Wie het werk van Zemmour kent, hoeft niet verbaasd te zijn. Al in 2006 veroorzaakte hij in Frankrijk ophef met het uitgesproken seksisme in zijn boek ‘Le premier sexe’ (uitgeverij Denoël). In dat essay hekelt Zemmour wat hij de ‘feminisering’ van de samenleving noemt. De traditionele patriarchale samenleving evolueert, zo klaagt hij, naar een moderne, vervrouwelijkte maatschappij. Die ‘feminisering’ stelt hij voor als een ‘devirilisering’: we worden minder viriel en dat is, aldus Zemmour, geen goede zaak. Devirilisering of feminisering staan bij Zemmour gelijk met verval van de maatschappij. Met zijn titel ‘Le premier sexe’ opent hij een aanval op de ideeën vervat in één van de standaardwerken die de basis legden voor de tweede feministische golf van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig van de vorige eeuw: ‘Le deuxième sexe’ van de Franse filosofe Simone De Beauvoir, verschenen in 1949.

De viriliteit die Zemmour gaat over het ‘veroveren’ van vrouwen, verovering en geweld staan hier centraal. Een citaat (eigen vertaling): “Viriliteit gaat gepaard met geweld (…) de man is een seksueel roofdier, een veroveraar”.

Wat bezielt Mia Doornaert?

De door de VRT naar voor geschoven Frankrijk-deskundige Mia Doornaert, die er nochtans prat op gaat het oeuvre van Zemmour te kennen, schreef echter in De Standaard (30 september 2021): “Etiketten als ‘uiterst rechts’ of ‘seksistisch’ zijn te reducerend voor die man”. Het loont de moeite die column (“Een mateloze liefde voor Frankrijk“) in het licht van wat de wereld over Zemmour wist en weet te herlezen. Dezelfde oefening kan gedaan worden met de ronduit choquante en bol van onjuistheden staande interventie van Doornaert in het VRT-programma De Afspraak (28 september 2021).

Nog een citaat uit ‘Le premier sexe’ zodat u zelf kan oordelen: “Door hun archaïsche angst voor de fallus, voor ‘de verkrachting van de penetratie’, reageren de vrouwen van vandaag door een ziek verlangen naar het zelf, een immense lesbienne verleiding”.

Hoe het feminisme onze samenleving in verval bracht, werd door Zemmour ook zeer concreet beschreven in een ander werk, verschenen in 2014, “Un suicide français”. Voor seksueel geweld draait “de polemist” (zoals hij in radicaal rechtse kringen graag genoemd) wordt zijn hand niet om: “Vóór het feminisme kon een jonge buschauffeur zijn wellustige hand nog over een charmante vrouwelijke kont laten glijden zonder dat de jonge vrouw klacht zou indienen voor ongewenste intimiteiten”.

Afbeelding: Wikimedia Commons

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.